Paastonaika on neljänkymmenen päivän ajanjakso, johon ei lasketa mukaan sunnuntaita. Se alkaa tuhkakeskiviikosta ja päättyy hiljaiseen lauantaihin. Englanninkielinen paastonajan nimi ”Lent” tulee sanasta, joka tarkoittaa pidentymistä. Se viittaa kevääseen ja päivien pitenemiseen. Neljäkymmentä päivää edustavat Jeesuksen aikaa autiolla seudulla Saatanan kiusattavana, kun hän valmistautui julkiseen palvelutyöhönsä.

Paastonaika on parannuksen, paaston ja tulevaan pääsiäiseen valmistautumisen aikaa. Paastonaikana on hyvä tutkia itseään ja elämäänsä. Varhaisessa kirkossa paastonaika oli paaston ja kasteelle menon valmistautumisen aikaa uusille kristityille. Ajan mittaan siitä tuli yleinen, kaikkien kristittyjen viettämä kirkkovuoden ajanjakso. Nykyään kristityt keskittyvät suhteeseensa Jumalan kanssa, kasvamiseen Jeesuksen seuraajina sekä omistautumalla toisten palvelemiseen. Monet saattavatkin paastonaikana luopua jostakin, osallistua vapaaehtoistyöhön tai auttaa lähimmäisiä.

Paastonajan sunnuntaita ei lasketa mukaan neljäänkymmeneen päivään, sillä jokainen sunnuntai on tavallaan pieni pääsiäisjuhla. Vaikka paasto jatkuu, jokaisena paastonajan sunnuntaina paaston harras henki vahvistuu iloisella ylösnousemuksen odotuksella.